II miejsce dla KGW Klimontowianki za potrawę z gęsiny

W niedzielę 17 października w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyło się pierwsze Święto Gęsiny. Imprezie towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z gęsiny. Oczywiście na konkursie nie mogło zabraknąć reprezentacji z Klimontowa. KGW Klimontowianki jak zwykle nie zawiodło. Koło Gospodyń z Klimontowa zajęło II miejsce. Doceniona potrawa to: udko gęsie faszerowane wątróbką, pieczone na kapuście kiszonej, podane z gołąbkiem z kaszy jęczmiennej na gulaszu z grzybów leśnych Oprócz walorów smakowych bardzo wymagająca komisja doceniła również posiadaną wiedzę na temat sposobu przyrządzania gęsiny. Dyplom oraz nagrodę rzeczową Panie i Panowie z Koła odebrali z rąk Marszałka Województwa Świętokrzyskiego Pana Andrzeja Bętkowskiego.

Zmiana wielkości fontu
Zmiana kontrastu