Kuchnia świętokrzyska czaruje

W Tokarni 23 września odbył się finał wojewódzkiego Konkursu „Kuchnia świętokrzyska czaruje”, którego organizatorem była Świętokrzyska Izba Rolnicza. Całość wydarzenia została zorganizowana w oparciu o dofinansowanie z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Do konkursu należało zgłosić przetwory lub potrawę z roślin strączkowych oraz zaprezentować możliwość i sposób sprzedaży. W konkursie nie zabrakło klimontowskiego akcentu. Gminę Klimontów reprezentowało KGW w Klimontowie, które zgłosiło do etapu powiatowego dwie potrawy: babeczki z fasoli przygotowane przez Panią Agnieszkę Ozdobę oraz pierogi z farszem fasolowym wykonane przez członkinie KGW. Obydwie potrawy zakwalifikowane zostały do etapu wojewódzkiego. KGW z Klimontowa brało pierwszy raz udział w tym konkursie i odniosło spory sukces. Na 30 uczestników wybranych w etapie powiatowym z całego województwa świętokrzyskiego pierogi z farszem fasolowym zajęły 4 miejsce, a babeczki Pani Agnieszki 8 miejsce. Pierwsze miejsce zdobyła potrawa wyprodukowana przez gospodarstwo agroturystyczne z Wiśniowej w gminie Łagów o nazwie pecłonki z sosem borowikowym. Drugie miejsce zajęła potrawa – kapusta z grochem i fasolą na świńskim żeberku. Na trzecim miejscu uplasowała się pasta z kiszonego bobu. Jury w składzie: Joanna Karwacka z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddz. Świętokrzyski, Beata Bębenek Nowak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Bartłomiej Herbuś – kucharz z Izby Dobrego Smaku w Hucie Szklanej, Jarosław Kaczmarek – przewodniczący Jury z Świętokrzyskiej Izby Rolniczej oraz Krzysztof Wójcik również z ŚIR przyznało 10 nagród głównych pieniężnych o wartości 300 – 1000 zł oraz 20 wyróżnień. Konkursowi towarzyszył wykład oraz dyskusja, dotycząca przede wszystkim możliwości komercjalizacji produktów, ich promocji i sprzedaży. Pomysłodawcą i koordynatorem konkursu była Pani Ewa Borycka – główny specjalista ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego.

Zmiana wielkości fontu
Zmiana kontrastu